Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Historia

Fem församlingar blev en
På 1990-talet fanns det 5 pingstförsamlingar i kommunen. Under 1900-talet var det nödvändigt i en så vidsträckt kommum. Men när medlemssiffrorna blev för låga i byaförsamlingarna i Dikanäs, Malgomaj, Nästansjö och Bäsksjö/Järvsjöby gick man samman i en församling. Samtidigt bytte man namn till Vilhelminabygdens Pingstförsamling.

Efter sammaslagningen hade församlingen ca 250 medlemmar och arbetet går vidare i tätorten Vilhelmina och i byarna runt om i kommunen.

Västerbottens län är tillsammans med Småland sveriges kyrkotätaste regioner.

v
En bild från vår församling pryder framsidan av pingströrelsens historiska verk. Tältmöten i närheten av Lewi Pethrus sommarstuga i Fettjaur.

Betania, Tabor, Filadelfia…
Pingströrelsen kom till Sverige omkring 1907 och spreds snabbt över hela landet. 1924 bildades den första pingstförsamlingen i Vilhelmina. Den hette Betaniahemmet och de byggde sin lokal på Häggatan 8. Huset är rivet nu. Senast var det skrothandlare Nilsson som hade second hand-shop där.

v
Betania syns i den gula ringen. Fotograf okänd.

Fyra år senare upplöstes församlingen. De var enkla människor med små resurser som bodde utspridda över ett för stort område. Den stora Filadelfiaförsamlingen i Stockholm hjälpte vännerna att ändå behålla lokalen. Men tron och ”pingstglöden” fanns kvar och 30 april 1930 bildades en ny församling. Den här gången med namnet Tabor. Möten och verksamhet tog snabbt fart igen. Lokalen fanns ju redan färdig.

v
Dop i Bäsksjöån 1928. Foto: Nils Eriksson


Den nybyggda kyrkan 1958. Lägg märke till de fina neonskyltarna.

Rätt snart gjorde man som förebilden i Stockholm och bytte namn till Filadelfia. Församlingen växte och hösten 1958 kunde man inviga sin nya kyrka på Postgatan 3. Den som fortfarande används. Men 1985 byggdes den ut med ny entre, kapprum och församlingsvåning.


Det här huset i Skog är ett av kapellen i byarna som sålts och blivit en del av historien. Det första kapellet låg längre in på samma tomt.

Som kuriosa kan nämnas att den svenska Pingströrelsens grundare Lewi Pethrus hade sitt fritidshus i Fettjaur. Även musikern Teofil Engström hade stuga här, i Borkan.