Denis Mukwege kommer till Sverige

Mukwege

I sommar fokuserar PMU åter på det sexuella våldet mot kvinnor och barn i DR Kongo. Den flerfaldigt prisbelönte gynekologen Denis Mukwege, chefsläkare vid Panzisjukhuset i DR Kongo, besöker nästa vecka Sverige. Han kommer att möta politiker och media, samt medverka i pingströrelsens konferens Nyhemsveckan.

Den 17-21 juni besöker Denis Mukwege åter Sverige, inbjuden av PMU som år 2004 grundade det världskända SSV-projektet (Survivors of Sexual Violence) vid Panzisjukhuset. Genom detta arbete har över 20 000 kvinnor och barn fått vård efter våldtäkt. Förra året var 84 av dessa patienter barn under 10 år.

Förutom att möta media och politiker, besöker Dr Mukwege pingströrelsens konferens Nyhemsveckan. Under torsdagen deltar han i ett seminarium med rubriken ”Tänk själv – tänk tillsammans” och fokus på hopp i förföljelse.På midsommarafton predikar han under kvällsgudstjänsten.

Denis Mukwege, som i höstas gästade tv-programmet Skavlan, har dedikerat sitt liv åt att både behandla kvinnors och barns svåra skador efter våldtäkter och verka för en förändring i ett land där dessa övergrepp bland annat används som vapen i kampen om naturtillgångarna. Trots att både Dr Mukwege själv och den övriga personalen vid Panzisjukhuset lever under ständigt hot för sina insatser, fortsätter arbetet. Om sitt eget och omvärldens ansvar säger han:

– Att ge upp vore att ge förövarna rätt. Vi måste agera och vi måste förstå att det som görs för att förstöra dessa kvinnor och barn, det är att förstöra vår gemensamma mänsklighet. Vi har ett ömsesidigt beroende av och ansvar för varandra.

De flesta patienterna har själva inte pengar till sin vård. En del av dem har förlorat allt när hela byar bränts ner. För dem är det ekonomiska stödet från omvärlden oerhört viktigt för att de ska kunna få rätt hjälp, framhåller Dr Mukwege. Men det behövs också påverkansinsatser på lokal, nationell och internationell nivå:

– Rösten från var och en av oss kan göra skillnad. Genom att arbeta både med konsekvenserna och grundorsakerna till konflikten kan vi återupprätta hoppet och värdigheten för Kongos kvinnor.

När Denis Mukwege i november mottog Sakharovpriset av Europaparlamentet i Strasbourg, framhöll han att det behövs en stark bindande lag mot de konfliktmineraler som ger bränsle åt konflikten i DR Kongo. Under våren har en omröstning skett i denna fråga inom EU, vilket är ett steg i rätt riktning.

PMU fortsätter under sommaren att driva kampanjen To Congo with love, både för att fylla det stora insamlingsbehov som finns av pengar till vård av våldtagna individer, och för att stärka allmänhetens kunskap och engagemang i frågan.

– Pingströrelsen har ett starkt band till det kongolesiska folket. Vi har funnits där för det sedan förra seklets början, och vi står kvar i dag. Vi vill också visa personalen på Panzisjukhuset att de inte står ensamma i sin kamp, att vi tror på dem, höjer vår röst för dem och fortsätter att stödja deras oändligt viktiga arbete, säger Niclas Lindgren, direktor för PMU.

Ge en gåva till Panzisjukhuset på Pg 90 00 50-6 märkt  ”To Congo with love.” SMS:a PANZI100 till 72980 för att skänka 100kr. Ge en gåva via Swish på nr: 90 00 506

För mer information kontakta Matilda Hector, 0765-36 96 23, matilda.hector@pmu.se

PMU (Pingstmissionens Utvecklingssamarbete) är en av Sveriges större biståndsorganisationer och är de svenska pingstförsamlingarnas biståndsorgan. Organisationen arbetar tillsammans med lokala församlingar i cirka 165 projekt i cirka 40 länder.

Kommentera

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>