Denis Mukwege får Rights Livelihood-priset

z1pabw8ucwpbar9ngel5

Dr Denis Mukwege har mottagit årets Right Livelihood-pris. Dr Mukwege började sina medicinstudier med stipendium från svensk Pingstmission. Han är känd för sitt arbete vid Panzisjukhuset i DR Kongo för våldtagna kvinnor. PMU var med och byggde upp sjukhuset och driver idag projektet för kvinnor som utsatts för sexuellt våld.

Denis Mukwege, chefsläkare vid Panzisjukhuset, är en flerfaldigt prisbelönt och internationellt erkänd opinionsröst. I dag har han tilldelats
Right Livelihood-priset för sina insatser för kvinnor som utsatts för sexuellt våld i konfliktens DR Kongo. I höst är han också aktuell med sin nya biografi ”Denis Mukwege – En levnadsberättelse” som ges ut av Weyler i samarbete med PMU och Läkarmissionen.

Panzisjukhuset i Bukavu byggdes av Cepac, en kongolesisk pingströrelse, tillsammans med bland andra PMU och invigdes 2002. Över 24 000 kvinnor har fått vård genom det särskilda SSV projektet som PMU startade 2004. Det handlar om kvinnor i åldern 1-80 år som utsatts för grova sexuella övergrepp, eller mödrar som vårdas för svåra förlossningsskador. Huvudfinansiär sedan starten är EU:s humanitära organisation ECHO.

Konflikten i DR Kongo har skördat över fem miljoner människoliv och våldtäkter mot kvinnor används som ett vapen i krigföringen. Med fara för sitt
eget liv har Dr Denis Mukwege fortsatt sina insatser för fred i sitt land. Så sent som förra året utsattes han för ett mordförsök, men sade i samband med detta till PMU:

– Panzisjukhuset är en plats för fred, dit alla är välkomna och jag kommer att fortsätta mitt arbete där. Jag slutar aldrig att predika fred. Min strategi är att besvara hatet med ännu mer kärlek, visa att ondskan aldrig kommer att segra. Att förmedla kärlek är för mig att vårda de sjuka och ge dem ett hopp.

För mer information kontakta Noomi Lind: noomi.lind@pmu.se 08-608 96 38

PMU (Pingstmissionens Utvecklingssamarbete) är en av Sveriges större biståndsorganisationer och är de svenska pingstförsamlingarnas biståndsorgan. Organisationen arbetar tillsammans med lokala församlingar i cirka 165 projekt i cirka 50 länder.

Kommentera

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>